Op deze pagina vind je de complete uitleg van de cadeaukaart (kadobon, cadeaubon, voucher oftewel tegoedbon).

Aanmaken en verkopen van een cadeaukaart

Om een cadeaubon te verkopen, klik je op de knop ‘Cadeau’ in de kassa.

Als je hierop klikt, opent een pop-up:

Vul de velden ‘Waarde van cadeaukaart’ en ‘Cadeaukaart nummer’ in en selecteer eventueel het btw tarief.

BTW afhandeling (standaard in te stellen bij Winkelinstellingen -> Financieel)

Sinds 2019 behoor je belasting te betalen over uitgegeven cadeaubonnen (optie 1). Voor 2019 werden cadeaubonnen uitgegeven en de inkomsten in een 'denkbeeldig' potje gedaan. Als deze cadeaubon werd ingeleverd, werd er pas BTW betaald. Dit is de tweede optie die nog door sommige winkels en boekhouders wordt gebruikt.

Gebruik je voorgedrukte cadeaukaarten met bestaande nummers? Deze kan je ook inscannen met een barcodescanner.

Klik vervolgens op de knop genereren om de cadeaukaart toe te voegen aan de transactie. Reken de transactie af, vervolgens is de cadeaukaart zichtbaar in het overzicht 'Services' via het menu.

Cadeaubon aanmaken bij retour

Wil je bij een retour geen geld teruggeven, maar een cadeaubon? Doorloop dezelfde stappen als Terugbetaling van winkelaankoopmaar maak voor hetzelfde bedrag een cadeaubon aan (zoals hierboven beschreven).

Inwisselen of verzilveren van cadeaubon

Wil een klant betalen met de cadeaubon? Vul dan bij de betaalmethode ‘Cadeaukaart’ het nummer in en klik op de knop ‘Cadeaubon verzilveren’. Vervolgens wordt de cadeaukaart met het betreffende bedrag toegevoegd aan de transactie als orderregel.

Vervolgens kan je het restantbedrag afrekenen.

Gedeeltelijk verzilveren

Als je de cadeaubon hebt toegevoegd aan een bestelling om te verzilveren, kan je dit ook gedeeltelijk doen. Dit is vooral handig als het aankoopbedrag bijvoorbeeld € 10,00 is en de tegoedbon is € 30,00.

1. Klik op regel 'Inleveren Cadeaukaart'

2. Pas het - bedrag aan.

Vervolgens is het restant nog steeds te verzilveren met dezelfde code.

Je kan ook direct een andere cadeaukaart maken, als je niet het hele bedrag wilt verzilveren. Dit is de beste optie bij oude cadeaubonnen of als er een bedrag op de cadeaubon staat.

Cadeaubon annuleren of handmatig verzilveren

Wil je de cadeaubon annuleren of handmatig op verzilverd zetten?

Ga dan naar de betreffende cadeaubon via het menu ‘Services’.

Open de betreffende cadeaukaart pagina en klik aan de rechterkant op de knop ‘Annuleren’ of ‘Verzilverd’.

Vervolgens krijg je een pop-up te zien waarin je bevestigt dat deze actie niet ongedaan kan worden gemaakt.

Externe cadeaubon (zoals VVV)

Gebruik je PAY.nl? Dan kan je ook in de kassa afrekenen met een externe cadeaubon. In dat geval verschijnt er een tweede cadeaukaart als betaalmethode.