In deze handleiding lees je hoe de PIN terminal gebruikt wordt in combinatie met PrismaNote. Bekijk ook deze video van PAY.nl met tips en instructies over de terminal: https://docs.pay.nl/paymentoptions#instore

Lees ook hoe je de terminal kunt gebruiker zonder PrismaNote: PAY.nl gebruiken zonder PrismaNote

Terminal aansluiten

De terminal wordt geleverd met 2 kabels:

• Een USB Kabel

• Een netwerk kabel

We raden aan om de meegeleverde USB adapter te gebruiken (in plaats van de terminal aan te sluiten op een vrije USB poort van de kassa) omdat we met de adapter kunnen garanderen dat de terminal voldoende stroom krijgt om correct te functioneren.

Sluit de kabels aan op de onderkant van de terminal.

De netwerk kabel moet worden aangesloten bij ‘Ethernet’. Het andere uiteinde moet uitkomen op de modem of switch. Het apparaat moet een directe verbinding hebben met het internet. Probeer het aantal switches/hubs in deze verbinding minimaal te houden.

De USB Kabel sluit je aan op ‘USB’, en de andere einde met de adapter stop je in een stopcontact.

Na het aansluiten van de stroom zal de terminal direct aanspringen. Deze zal een aantal keren opnieuw opstarten om de laatste updates te ontvangen.

Wanneer de PIN terminal correct is aangesloten zal deze ‘UW KAART AUB’ tonen. Ook knippert er af en toe een lampje aan de zijkant van de terminal.

Laat de terminal altijd aan staan, deze ontvangt s ’nachts updates (hij zal dan herstarten). Als de terminal te lang uitstaat, kan deze onbruikbaar worden vanwege te oude instellingen.

PrismaNote instellen

We helpen graag om de terminal in te stellen in PrismaNote. Stuur daarvoor een bericht via de chat of naar support@prismanote.com.

De terminal gebruiken

Nu zowel PrismaNote als de terminal klaar zijn om gebruik te worden kunnen we een testbetaling uitvoeren.

Sla een artikel aan en pas eventueel de prijs aan naar €0,01. Deze betaling voer je echt uit, dus het geld zal afgeschreven worden van de rekening waar je mee pint.

Klik nu op de knop PIN/Overige kaarten. Het bedrag wordt nu naar de terminal verzonden en deze zal aanspringen met het bedrag op het scherm.

De klant heeft nu 45 seconden om de betaling te voltooien. Dat is de balk die in beeld verschijnt. Betalen kan contactloos door de pas/telefoon/horloge aan de zijkant van het apparaat te houden of met de chip door de pas boven in de sleuf te stoppen. De magneetlezer is niet in gebruik.

Om een betaling te annuleren moet de knop ‘Stop’ op de terminal ingedrukt worden. Het is (juridisch) niet mogelijk om vanuit de kassa een betaling te annuleren.

Als de betaling voltooid is, zal de kassa direct doorgaan naar het ‘transactie’ voltooid scherm of wanneer ingesteld, direct de kassa weer opnieuw openen. De aankoopbon (thermisch of normaal papier) zal wanneer ingesteld ook automatisch geprint worden wanneer de betaling is ontvangen.

De pinbon zal automatisch aan de thermische aankoopbon worden toegevoegd. Deze printen we nu nog niet mee als je de A4/A5 bon gebruikt.

Mogelijke foutmeldingen

Tijdens het gebruik van de terminal kunnen er fouten optreden. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke meldingen die je kan krijgen, de oorzaak en een mogelijke oplossing.

Bij het starten van een betaling

No available terminals found

Terminal not found

Oorzaak: Er geen beschikbare terminals gevonden.
Oplossing: Controleer of uw terminal aanstaat en de tekst ‘UW KAART AUB’ toont. Reset de terminal indien dit het geval is.

Terminal transaction cannot be started

Unkown error starting the transaction

Oorzaak: Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van het betaalverzoek naar de terminal.
Oplossing: Probeer het over enkele seconden nogmaals, blijft het probleem bestaan: controleer de internetverbinding van de kassa, en kijk of de terminal gereed is.

Terminal in use

Oorzaak: Er is al een transactie gestart op de terminal, of de vorige transactie is nog niet volledig verwerkt door de terminal. Dit gebeurt wanneer er te snel achter elkaar een betaling wordt uitgevoerd, doorgaans als u met meerdere kassa’s en 1 terminal werkt.
Oplossing: Probeer het na een paar seconden opnieuw. Doorgaans is de terminal 5 seconden na het afronden van een transactie weer vrij voor gebruik.

Tijdens het betalen

Betaling mislukt door een netwerkfout

Oorzaak: De terminal heeft zijn eigen internetaansluiting en maakt daarbij verbinding met de servers om de betaling te verwerken. Daar is iets mis gegaan.
Oplossing: Probeer na een paar seconden opnieuw een betaling te starten, blijft het probleem zich voordoen, reset dan de terminal.

Betaling mislukt door hardwarefout

Oorzaak: Er is een interne fout opgetreden in het pin apparaat. De klant heeft niet betaald.
Oplossing: Reset de terminal

Klant heeft op de knop stop gedrukt

Oorzaak: De klant heeft de betaling geannuleerd met de ‘stop’ knop.
Oplossing: Overleg met de klant, herstart eventueel de betaling.

Maximale tijd voor transactie overschreden

Oorzaak: De klant heeft niet op tijd betaald. De terminal wacht maximaal 45 seconden na het starten van de betaling.
Oplossing: Overleg met de klant, herstart eventueel de betaling.

Terminal resetten / CMTP uitvoeren

Soms is het nodig om de terminal te resetten. Deze wordt ook wel een CTMP genoemd. De pinterminal is dan een paar minuten buiten gebruik en zal een aantal keer opnieuw opstarten.

Voer de volgende toetsencombinaties uit om de CMTP uit te voeren:

1. Gele correctie (Corr) knop

2. Nu de functietoetsen (direct onder het scherm) van links naar rechts (F1, F2, F3)

3. De rode Stop knop

Afbeelding: PAY.nl

Als de terminal weer ‘UW KAART AUB’ laat zien voor minimaal 1 minuut is deze weer klaar voor gebruik.